Aardappels
Herkomst
De aardappel stamt uit de bergen van Zuid Amerika,waar die al duizenden jaren een belangrijke voedselbron was Eind 16e eeuw werd de aardappel naar Europa gebracht.
Pas in de loop van de 18e eeuw werd deze ook voor de consumptie geteeld.
Teelt
Vanaf half Maart tot April worden de aardappels gepoot in ruggen.Vervolgens worden de ruggen aangeaard met een rijenfrees om zo de rug groot genoeg te maken, zodat de uiteindelijke oogst in de rug past. Wanneer de aardappels buiten de rug groeien worden ze groen door het licht.
Oogst
In de periode Juni tot Oktober worden de aardappels gerooid.
Eerst de Primeur aardappelen, (zoals de eerste nieuwe aardappels ook wel worden genoemd), deze worden met een voorraadrooier gerooid en met de hand opgeraapt, omdat ze nog niet uitgegroeid en niet huidvast zijn, zijn ze heel kwetsbaar en vervellen ze snel. Nieuwe aardappelen kunt u ook niet lang bewaren. Wij rooien verschillende dagen per week, zodat u altijd verse aardappelen bij ons kunt kopen. Nieuwe aardappelen hoeft u niet te schillen, u kunt ze schrappen of goed wassen en in de schil koken, wat de smaak ten goede komt.